BZS1000

Pizza koncepcióm

2010.09.13. 19:44

Robi barátom és kedves menyasszonya Andi kérték, hogy küldjek nekik pizza receptet.

 A cél: 
-legyen a tészta vékony (olaszos)
-legyen egészséges( jó liszt)
-legyen gusztusos( nencs telerakva minden szarral)
-ne ázzon el a tészta a feltéttől
-ne száradjon ki a feltét a vastag tészta sütési ideje miatt
 
Ezért így csinálom:
 
Hozzávalók
 
Liszt fél kiló (Bio tönkölybúza liszt) kapható a spárban
Élesztő 3 dkg( nem por) bárhol kapható, de friss legyen
Oliva olaj 2-3 ek( extra szűz, hidegen sajtolt) kapható, de adhatok is mert hoztam spanyolból több litert
Só egy kicsi
Víz amennyit kíván
Cukor 2 kk
 
Elkészítés:
 
Az átszitált liszthez hozzáadjuk a langyos cukros vízben megfuttatott élesztőt, megfelelő állagúra gyúrjuk( nem tudok adatokat mert szemre csinálom, de nem lehet nagyot tévedni) olyan jól , könnyen gyúrhatóra ami nem ragad a kezedhez de nem is kemény mint egy cipőtalp.Kb 10 percig gyúrom.
Aztán a gombócot finoman bekenem olajjal, majd letakarva meleg helyen megkelesztem 30-40 perc a hőmérséklettől függően.
A megkelt tésztához hozzáteszek kb 2 evőkanál olivaolajat és újra átgyúrom, majd újra kelesztem.
A kész tésztából pogácsákat szaggatok és kézzel kinyújtom kb 20 cm átmérőjüre(lehet gyúródeszkával is) mint a lángost sütés előtt.
A tésztába is lehet tenni egy kis bazsalikomot oregánót de csak módjával.
 
A pizzasütő lapra ráteszem( sparban vettem fekete teflon szerű nem kell rá semmi zsiradék és nem ragad, tele van lyukakkal így könnyen átsül a közepe is) és mivel az kb 28 cm átmérőjű így szükség van még egy kis nyújtásra amit már a lapon csinálok ügyesen a szélek felé haladva az ujjaimmal a lapot forgatva.
Ha megvan akkor megkenem olivával majd megkenem a már napokkal korábban elkészített alappal, sajtot reszelek rá,(ezzel kész egy alap pizza) teszek rá kinek- kinek ízlése szerint pár dolgot és mehet a sütőbe ( előmelegített maxi hőmérsékleten 250 fok felett ami kifér a csövön.
 
A paradicsomos alap:
A legjobb ha magunknak csináljuk mert akkor tuti friss lesz és nem lesz ketchup ízű.
A paradicsomot meghámozzuk( trükkösen forró vízbe mártva le lehet nyúzni szinte egyben) megturmixoljuk (csak finoman) és fűszerezzük.
Sóval, borssal, oregánóval fokhagymával. Lehet hozzá tenni egy két kanál sűrített paradicsomot, hogy zselésebb legyen az állaga.
Ha nagyon tutit akarunk akkor apróra vágott hagymát olajban megizélgetünk és úgy fűszerezzük.
Az alap adja meg a pizza ízét a feltét az csak egy kis plusz.
 
 
8-12 percig sütjük( a szélei megpirulhatnak)
 
Pl egy vega feltét: gomba szeletek, padlizsán, cukkiní,
kedvencem: ruccola, oliva
Finom még: tonhal, oliva
 
Nem kell megrakni rogyásig nem az a lényeg. Nem degeszre akarjuk falni magunkat hanem finomat akarunk és szépet.
 
Fontos hozzá finom száraz vörösbort inni (már sütés közben)
 
 
buon apetito
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bzs1000.blog.hu/api/trackback/id/tr612293693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása